לרגל ימי החנוכה: הצצה מיוחדת לפעילות הענפה של האגף לילד המיוחד בארגון החסד 'עזרת אחים'
שרוליק בן ה-17, מגיע מדי יום לפעילות של אחה"צ במועדונית הבנים של 'עזרת אחים', לנערים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים.
כששרוליק יורד מההסעה לכיוון המועדונית, הרגליים שלו נושאות אותו מעצמן, הוא הולך בשמחה גדולה, לפעמים הוא ממש רץ. כל היום הוא מחכה לרגע בו יגיע הזמן ללכת למועדונית, וכשהוא נמצא בה, הוא נהנה מכל רגע.
שלא תחשבו שזה קל להתמודד עם תסמונת דאון. שרוליק סובל מלא מעט קשיים, דיכאונות, התפרצויות כעס. הוא מרגיש חריג בסביבה, לפעמים ילדים שהרגישות שלהם לא מספיק מפותחת צוחקים עליו, לועגים לו וללקויות שלו.
זה לא קל לו, אבל כשהוא נמצא במועדונית, הוא שוכח עולם ומלואו, כאן הוא מרוצה ומאושר.
אתם יודעים למה? כי פה הוא לא סתם ילד עם צרכים מיוחדים, פה הוא לא עוד איזה מישהו כמו כולם, כאן הוא ראש הישיבה.
כשהוא נכנס פנימה, אבריימי המדריך מכריז בקול גדול: "חבר'ה בואו נעמוד לכבוד ה'ראש ישיבה', שרוליק החשוב!!!
כולם עומדים לרגע קט, והוא נכנס בארשת חשיבות, ומתחיל למסור את השיעור שלו: כל יום הוא קורא פרק תהילים, כולם מקשיבים, ילד אחר מכובד בחלוקת סוכריות לכל מי שאומר יפה, ואחר כך מתחילה הפעילות, כשגם ה'ראש ישיבה' מצטרף לתלמידיו החביבים ומשתתף בפעילות יחד איתם.
שרוליק לא לבד
אסתי בת ה-14 צועדת גם היא בשמחה למועדונית אחרת, המועדונית לבנות בוגרות. היא לא 'ראש ישיבה', אבל היא בהחלט האחראית על כל המועדונית. יש לב קלסר גדול בצבע וורוד, היא קישטה אותו עם מדבקות יפות שקיבלה מברכי המדריכה.
בתוך הקלסר יש דף עם רשימה של כל הבנות שנמצאות במועדונית. 23 בנות! אסתי יושבת עם שני עטים, אחד אדום ואחד כחול. עם הכחול היא מציינת 'V' ליד שמה של כל אחת מהבנות, ובאדום היא כותבת לפעמים הערות שחשוב מאוד שהמדריכה תקרא אחר כך, ותתייחס אליהן בכובד ראש.
אליה בן ה-11 הצטרף למועדונית לפני פחות משנה. הוא חברותי, פעלתני, דינמי וחינני, למרות זאת היה לו קשה להתרגל בהתחלה. הוא רק הסכים לבוא אם הוריו והם הבטיחו שיוציאו אותו מוקדם כל יום. אבל כל זה רק היה לפני שהוא קיבל תפקיד מיוחד! אליה נבחר להיות האחראי על הליווי בהסעה בחזרה הביתה. זה אומר שהוא לא סתם ילד פשוט בקבוצה, הוא שומר שכולם יתנהגו יפה, ואם מישהו קצת מפריע לנהג, אליה אחראי להזכיר לו שילדי המועדוניות של 'עזרת אחים', חייבים לקדש שם שמים ולהתנהג בצורה מכובדת, זה לא יפה לעשות בושות לארגון שכל כך עוזר להם…
ומאז שיש לאליה תפקיד כה חשוב (דווקא בסוף היום), אין מצב שהוא לא נשאר בשמחה!
בונים עולמות
הסיפורים לא נגמרים, כמו שרוליק ואסתי ואליה, יש עוד תפקידים רבים לילדים ונערים שמתמודדים עם תסמונת דאון, כאלו הנמצאים על הרצף האוטיסטי, ובעלי לקויות אחרות.
לא סתם מינו את שרוליק לראש ישיבה ואת אליה למלווה בהסעה. לא סתם מינו את אסתי לאחראית על הרישום ואת שושי לילדה שאחראית על שמירת הבובות, מאחורי כל מינוי עומדת חשיבה רבה.
נבנה במועדוניות מודל טיפולי מיוחד בו מאבחנים את צרכיו של כל אחד מהילדים הללו, בודקים מה ישמח אותו, מה יגרום לו להרגשת חשיבות, מה הדבר שהוא יכול לעשות ויגרום לו להרגיש שהוא 'מאן דאמר', שיש לו השפעה על אחרים, או שהוא מוערך ושמים לב לכישורים המיוחדים שלו.
כל אחד מקבל את המינוי המתאים אליו כמו כפפה ליד, כי זאת הדרך של אגף הילד המיוחד ב'עזרת אחים', לתת לכל ילד וילדה את מלוא תשומת הלב, את מלוא ההשקעה.
"לא פעם אנחנו מקבלים פנייה מהמוסדות הרשמיים של החינוך המיוחד, המסגרות החינוכיות של שעות הבוקר. הם שואלים אותנו "איך אתם מתמודדים עם הילד הזה… אנחנו לא מצליחים להתנהל מולו", משתפת מנהלת אגף הילד המיוחד,
"התשובה היא שאנחנו רואים כל ילד וילדה כעולם מלא ומשקיעים בבניית תכנית אישית עבור כל אחד ויש לנו 150 ילדים כאלו. זאת לא סתם פעילות של שמרטפות חווייתית, זה הרבה מעבר, אנחנו פועלים וחותרים לקדם כל ילד ולהביא אותו אל ההתפתחות המקסימלית והעצמה האישית שאליה מסוגל להגיע בסייעתא דשמיא".
המתנדבים המסורים
את כל הפעילות במועדוניות בימי שישי ושבת, מפעיל 'עזרת אחים' הודות לעשרות מתנדבים ומתנדבות, בחורי ישיבה שמקדישים את זמנם ואת ימי הפנאי שלהם לפעילות עם הנערים, תלמידות הסמינר שמתייצבות יום יום לעבודה עם הנערות ועם הילדים הקטנים, אלו הם הכח המניע והמבצע של כל הפעילות הענפה,
את הפעילות מלווים אנשי צוות מקצועיים, מנתחי התנהגות, ויועצים בתחומים שונים, רופאי ילדים ועוד ועוד, כדי לאפשר למתנדבים לקנות ידע והבנה כיצד יש לפעול מול ילדים בעלי צרכים מיוחדים באופן כללי, ומול החניכים שלהם באופן פרטני, כל אחד והחניכים שלו.
כמובן שהמתנדבים והצוות המסור כשלעצמם אינם מספיקים, כל אחת מהמועדוניות נמצאת בדירה רחבת ידיים עם חצר גדולה, מה שכמובן עולה לא מעט כסף לדמי השכירות. המועדוניות מרוהטות כראוי, ומצוידות בציוד מקצועי, חצר פעילה עם מתקני ספורט ייחודים, מתקני התפתחות שונים, חדרי ג'מבורי, חדרים טיפוליים ועוד ועוד.
כמו כן, צי כלי הרכב של 'עזרת אחים' עומד בשעות אחר הצהרים לרשות מערך החינוך המיוחד, כל אחד מהילדים מקבל שירותי הסעה מהמועדונית עד הבית, חלקם באים בכסא גלגלים ורכב ההסעות נוסע במיוחד עבורם מקצה העיר ועד קצה השני.
התפעול של המועדוניות, התחזוקה, הצוות והיועצים המקצועיים, כל אלו עולים הון תועפות, סכומי עתק שצריך הארגון להשקיע מדי חודש בפעילות הזאת, מלבד המתנדבים שעושים את עבודתם לשם שמים, בלי לבקש תמורה כלשהי.
החלק שלכם
לקראת ימי החנוכה, ימים שבהם אנו מעלים שלהבת קודש בנרות החנוכה, יוצא 'עזרת אחים' בקמפיין שהפך למסורת, ובקריאה לתושבי בית שמש לסייע לארגון הקדוש שמשרת את תושבי העיר ללא הפוגה וללא הפסקה כמעט 25 שנה כ"י.
אחים יקרים, בואו נתאחד כאיש אחד בלב אחד, ונפתח את הלב ואת הארנק, לסייע לארגון החסד של בית שמש בנדיבות לב ובנפש חפצה, ונכה להאיר את בתינו באור יקרות כל ימות השנה.